Shorttrack Thialf

Materiaal

ALGEMEEN

Shorttrack verlangt veel van de rijder, maar zeker ook van het materiaal. Ook vanwege de veiligheid is materiaal erg belangrijk. Onze shorttrackclub bezit ook zelf schoenen en buizen (ijzers) die voor leden per seizoen te huur zijn. Meer informatie via de contact pagina. Op deze pagina de belangrijkste aandachtspunten over het materiaal.

     

De schoen
De shorttrackschoen is iets hoger en doorgaans harder dan een langebaanschoen. De schoen moet goed passen en vooral steun geven om de enkels. Sommige schoenen zijn thermoplastisch. Die worden in de over warm gemaakt waardoor ze zachter worden. Om de voet neemt de schoen bij het afkoelen de goede pasvorm aan. Veel rijders skeeleren en shorttracken op hetzelfde paar schoenen.

De buizen (ijzers)
De buizen zijn bij shorttrack hoger dan bij de langebaan. Er is veel meer ronding in geslepen dan bij langebaanschaatsen. Ook zijn veel shorttrackbuizen gebend: met de bocht mee gebogen. Ze zijn  met cups op de schoen bevestigd. Ze staan daarbij iets schuin, zodanig dat de schoen in de bocht verder van het ijs weg blijft.

Het is belangrijk de schaatsen steeds goed scherp te hebben. Dan train je lekkerder, het is veiliger (minder valpartijen) en  als je wat vaker slijpt, ben je ook sneller klaar.

Gebruik hoezen bij het aan- en uittrekken en van en naar het ijs lopen. Droog de buizen na het schaatsen af en vervoer  ze in een handdoek. Leg de schaatsen thuis uit om te drogen.

Bescherming
Verplicht zijn een helm, scheenbeschermers, snijvaste nekbeschermer en handschoenen. Een wielerhelm met gaten is niet geschikt. Scheenbeschermers van de voetbal zijn goed om te beginnen en we raden ook kniebeschermers aan. Bijvoorbeeld van volleybal. Beter nog zijn de speciale scheenbeschermers voor shorttrack waar kniebeschermers zijn ingebouwd. We raden iedereen aan om voor extra veiligheid snijvaste handschoenen te gebruiken. Aan te raden en voor sommige wedstrijden verplicht, is ook snijvaste onderkleding.

     

Meer veiligheid
Veiligheid zit niet alleen in materiaal, maar ook in gedrag. Ga pas op het ijs als de Zamboni eraf is, de kussens weer dicht zijn en er een trainer is. Blijf niet langs de kussens staan: rusten doe je in het midden. Waarschuw anderen bij een val, bescherm je hoofd, haal je handen van het ijs en probeer achterstevoren (dus met je rug) in de kussen te komen. Zorg dat al je materiaal in orde is!

Zomertraining 
Zorg voor goede sportschoenen. Laat u adviseren door uw sportwinkel. Vertel daarbij dat er in het bos gelopen wordt en dat voor schaatsoefeningen zijwaartse stabiliteit belangrijk is. Veiligheid is belangrijk voor SCThialf. Bij de skeelertraining is een helm verplicht. Wij adviseren ook pols- en kniebeschermers en eventueel een bitje om de tanden te beschermen. Bij het fietsen is een helm ook verplicht. Een eventueel triatlonstuur mag in de groep niet gebruikt worden.
 
Sport en voeding 
Goede voeding is erg belangrijk bij sport. Een sporter moet voor zijn energie voldoende koolhydraten binnen krijgen en voor de opbouw en herstel van spieren voldoende eiwitten. Ook vitamnen en mineralen zijn belangrijk als je veel van je lichaam vergt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het advies van een (sport)diëtist dus maak daar vooral gebruik van. Alvast een paar aandachtspunten: neem een bidon drinken mee naar de training. Vocht is erg belangrijk. Eet kort voor de training niet te zwaar en eet kort na de training koolhydraat- en eiwitrijk. Het eerste uur na de inspanning neemt het lichaam het snelst voedingstoffen op, dus dat bevordert het herstel.

  

HUREN BIJ STC

Leden kunnen schoenen, buizen, schaatsen en en helm huren bij onze club. Deze clubschaatsen mogen alleen door onze clubslijper Jan de Jong worden gerond, gebend en geslepen.De huurprijzen zijn inclusief  het seizoengereedmaken en 2 slijpbeurten (midden november en eind januari). Meerdere slijpbeurten (via Jan de Jong) zijn voor eigen rekening. Naast de huurprijs betaal je ook een borg.

Huurprijzen
De huurprijzen voor de  schoenen, buizen, schaatsen zijn respectievelijk 70, 70, 100 euro per seizoen.
De bijbehorende borg is 30, 30 ,50 euro

KLEDING
Clubkleding is verplicht tijdens de clubtraining.

De sponsorcontracten lopen na dit seizoen af. We zouden dus nog een seizoen met het huidige pak moeten schaatsen, wat betekend dat sommige shorttrackers nu het huidige pak en volgend jaar het nieuwe schaatspak aan moeten schaffen. Om dit te voorkomen geeft de KNSB toestemming aan de leden van SCT om dit seizoen in 2 verschillende schaatspakken te rijden: het huidige pak en het nieuwe pak. Vanaf volgend seizoen rijdt iedereen de wedstrijden in het nieuwe pak.  Tijdens de trainingen kunnen beide SCT-pakken gedragen worden.

Er zijn nog enkele SCT-pakken op voorraad in de huidige stijl. Deze kunnen tegen gereduceerd tarief aangeschaft worden.
Het gaat om de maten 134, 140 en XS. De prijs hiervan is €40,00. Forte geeft aan dat bij een te klein schaatspak de volgend maat uit de matenboog goed zou moeten zijn.
Het huidige trainingsjack is nog verkrijgbaar in de volgende maten: 134/140/152/S/M en L. Ook hiervoor geldt een gereduceerd namelijk €22,50 per jack. In verband met de sponsorverplichtingen moet dit jack wel gedragen worden bij het betreden van een podium. Probeer dus zoveel mogelijk onderling te regelen dat iedereen een passend jasje heeft.

Voor de trainingsbroeken geldt dit seizoen een overgangsregeling. Hiervoor kan het nieuwe model broek besteld worden, deze is afgelopen seizoen ook al geleverd door Forte. De broek ,model 2014, is verkrijgbaar  voor €17,50. Men mag er dit seizoen ook voor kiezen om een merk-/reclame vrije eigen zwarte trainingsbroek te dragen.

BESTELADRES FORTE: http://teamkleding.fortesportswear.nl/4987/shorttrack-club-thialf.html

Bestellingen van de overige kleding moet voor 24 augustus worden gedaan dit wordt dan geleverd binnen 8 weken (rond 20 oktober).

BUIZEN KOPEN
Vanaf 2012 kun je ook buizen kopen via de club. Prijzen ed volgen nog en zijn afhankelijk van het aantal verhuurjaren. 

Sponsor
Trainingstijden Trainingstijden seizoen 2018-2019 :

Maandag

Pupillen & Junioren:
Groep 1 18.30 - 19.30 uur
Om 18.00 uur gezamenlijk inlopen
Groep 2 19.45 - 20.45 uur
Shorttracktraining Thialf

Vrijdag
Shorttracktraining Thialf
Groep 1 17.15 - 18.15 uur
Groep 2 18.30 - 19.30 uur
Groep 3 19.45 - 20.45 uur

Laatste foto
Reken je snelheid uit Vul hier onder de afstand en de tijd in en je weet hoeveel km/h je rijdt.

Afstand : m
Tijd: :.